joi, 5 iulie 2012

FESTIVALUL TARA FAGILOR, ÎN MOLDOVA LUI STEFAN CEL MARE – EDITIA A IV-A



Primăria Putna și Asociația pentru Dezvoltare Locală  Putna au organizat cel mai asteptat eveniment cultural al anului de către putneni, festivalul închinat sfântului Ștefan cel Mare. Manifestarea, ajunsă la cea de a IV-a ediție s-a bucurat de un real succes datorat atât programului cât și implicării colective a putnenilor în organizare.   
  Beneficiind de ajutorul nou instalatului în funcția de  primar, domnul  Coroamă Gheorghe,  festivalul oraganizat la ideea domnului Pascal Garnier, președintele Asociației pentru Dezvoltare Locală  Putna a beneficiat de un program care i-a ținut conectați aproape 7 ore pe cei aproape 500 de spectatori.  Printre invitații speciali s-au numărat și domnul Cătălin Nechifor, președintele Consiliului Județean Suceava precum și domnul prefect Florin Sinescu.
Totul a început cu parada cailor și a trăsurilor, care, după ce au străbătut comuna de la un capăt la altul, au defilat în fața publicului în piața agroalimentara, locul desfășurării tuturor evenimentelor.   A urmat parada portului popular, tineri din Bilca, Straja, Vicov de Sus, Rădăuți și Putna etalându-și frumoasele costume populare lăsate moștenire de către străbuni.  În continuarea programului, aceiași tineri au susținut momente folclorice emoționante, în care cântecul și jocul bucovinean au fost la ele acasa.  De la ora 17.00 au intrat în scenă profesioniștii de la Ansamblul artistic CIPRIAN PORUMBESCU din Suceava care au impresionat asistența prin programul oferit.
În încheierea manifestărilor a avut loc un inedit concurs de skandenbeerg organizat de domnul Dan Vatră și arbitrat de multiplul campion național  și vicecampion european și mondial la acest sport, ANDREI CHIPREANOV. Concursul a avut o particpare interjudețană și s-a terminat cu victoria putneanului Pirghie Leon într-o finală câștigată în fața chiar a fratelui său Costică. 
Pe tot parcursul manifestărilor, mai mulți gospodari din comuna Putna au creat o atmosferă tipic bucovineană din care nu au lipsit stâna cu oițe și câini, trâmbițașii, vestitele bucate bucovinene, purcelușii la proțap și nu în ultimul rînd mult lăudata palincă.  Se cuvine să-i amintim pe acești oameni care au contribuit la succesul manifestării: Chirilă Ilie, Rîmbu Gheorghe, Sfichi Cornel, Lucaci Dan, Juravle Ilie și Știrban Mihai.
Putem aminti și de aportul Școlii Putna și a Ocolului Silvic Putna care și-au adus o contribuție importană la desfășurarea în cele mai bune condiții a manifestărilor, așa cum trebuie să mulțumim atât domnului Cuciureanu George care ne-a pus la dispoziție spațiul pieții cât și lucrătorilor Primăriei Putna care în frunte cu Domnul primar Coroamă Gheorghe și-au dat tot sprijinul pentru organizarea acestui eveniment.
Organizatorii acestei manifestări: Pascal Garnier, Bălăuță Daniela, Cenușă Nohai Nicoleta, Ionaș Dinuța, Dan Ionela, Chitriuc Elena, Plamadă Crenguța, Plamadă Tudor, Croitoru Constantin, Croitoru Sabrina, Gherasim Paul, Zubaș Daniela și Crețan Ciprian țin să mulțumească tuturor participanților și spectatorilor care, împreună, au dat naștere la cel mai frumos eveniment cultural din Putna în ultimii ani.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu